Kulture

Shoqata shqiptare në Kanada dhuroi maska me simbole të Kosovës dhe Shqipërisë

Po bëhen më shumë se gjashtë javë në karantinë të detyrueshme të shoqërisë kanadeze, nevoja për ndihmë ndaj njëri-tjetrit sa vjen e shtohet.  Meqë aktivitetet komunitare shqiptare janë anuluar të gjitha, aktivistët e mbledhur rreth Shoqatës së Bashkësisë Shqiptaro-Kanadeze të Torontos në Kanada kanë nisur aktivitetin e tyre human me dy gjeste me vlerë. Organizata e famshme bamirëse në Kanada ...

Lexo më shumë »

RAMAZANI PA XHAMI DHE TERAVI 2020

Pejgamberi i Zotit, Muhammed Mustafa, ka thënë se: “….me fillim të agjërimit prangoset shejtani…”. Por, ja që janë paraqitur shejtanë të ndryshëm që janë duke e bërë të paimagjinueshmen për njeriun dhe natyrën. Një ndër paradokset e kësaj kohe është se muslimanët rrallëherë janë “bashkuar”, e madje edhe kur janë bashkuar, janë shkatërruar. Si shembull për këtë kujtojeni hilafetin fetar, ...

Lexo më shumë »

Historia e ndërlikuar e marrëdhënieve Shqipëri-Rusi

Ndalimi i produkteve shqiptare nga Rusia është vetëm një pjesë e vogël e mozaikut të komplikuar në marrëdhëniet mes Tiranës dhe Moskës. Mjaftojnë të kujtojmë romanin “Dimri i vetmisë së madhe” të Ismail Kadaresë, për të konkluduar se marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Rusisë i kanë ngjarë stinëve të motit. Herë dimër me acar e herë verë të ngrohtë e të ...

Lexo më shumë »

Drita dhe errësira e Nobelit 2019

“Ju e dini se ishim ne që ju mbrojtëm për shekuj me radhë nga hordhitë aziatike. Dhe pa ne do të hanit ende me duar”. Kështu deklaron një personazh që mbron serbët (dhe masakrat e tyre) në dramën e luftës së shkrimtarit Peter Handke, “Voyage by Dugout”. Megjithëse këto janë fjalët e një personazhi, krijuesi i tij, Handke, bëri bujë ...

Lexo më shumë »

Zija Çela: Juria ka Handken, bota ka Kadarenë

“Me dasht, me besu tek vetja, me fal buzëqeshje”. Kështu u shpreh dje, gjatë klubit të leximit përpara nxënësve të gjimnazit “Petro Nini Luarasi”, autori i mirënjohur Zija Çela, fitues i shumë çmimeve letrare. Gjimnazistët diskutuan në Qendrën për Hapje dhe Dialog me autorin për librin me tregime “Princi i buzëqeshjes”, për fillesat si shkrimtar, për pushtetin e shkrimtarit, por ...

Lexo më shumë »

Harta më e përgjakshme e Europës

Nëna dhe fëmijët e humbur (shkrimi #1) E vëzhgoj me kujdes atë hartë dhe e shoh se si është copëtuar në 6 pjesë gjë që kurrë nuk duhet të kishte ndodhur me Shqipërinë time , që e ndanë në 6 pjesë të mëdha . Kujt i’a merrte mendja që do të ndodhë kjo ngjarje kaq tragjike e jona e që më vonë ...

Lexo më shumë »